19 februari – Resultatet av reformen för ökad kunskapsstyrning i hälso- och sjukvården – då, nu och sedan i ett sammanhållet perspektiv
Kvällens inledare är Thomas Lindén, avdelningschef för Avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården hos Socialstyrelsen, som tillsammans med Gösta Andersson leder det reflekterande samtalet. Moderator är Peter Daneryd.
Reformen för ökad kunskapsstyrning i vården är en av de viktigaste i modern tid. Efter förarbete togs centrala beslut för många år sedan och successivt involverades de flesta aktörerna inom den svenska hälso- och sjukvården. Nu finns en bred samsyn med en väl etablerad infrastruktur av expertgrupper och stödresurser, och landets regioner har enats om ett Nationellt system för kunskapsstyrning. Därtill är en majoritet av landets kommuner aktiva och samverkar. En av flera viktiga förebilder för reformarbetet blev tidigt ett av de främsta vårdsystemen i USA, Intermountain Healthcare, som med bibehållande av sin grundsyn (mission/vision/values) senare utvecklats vidare i en annan riktning än den för Sverige. ”Vi mäter vår framgång i räddade liv” är direkt tagen från förebilden och har sedan fått tillägget ”och förbättrad hälsa”. Men vad vet vi egentligen om resultatet för den svenska hälso- och sjukvården av denna viktiga kraftsamling som reformarbetet utgör? Vilka frågor är rimliga att ställa i Sverige som fortfarande är en internationell förebild avseende databaser och kvalitetsregister? Hur säkerställs fortsatt utveckling enligt den viktiga grundtanken för reformarbetet?
Välkommen till denna Grupp Anderssonkväll som för första gången sedan år 2000 sker i annan lokal än Dalarnas Hus.