18 oktober, 2023 – Utredning föreslår åtgärder för en bättre välfärd och starkare life science-sektor.
Inledande föredragshållare: Peter Asplund, verksamhetschef ANIVA Region Örebro, Projektdirektör MEGALiT, Utredare för Klimat- och Näringsdepartementet.
Läs mer om detta på regeringskansliet.se >>
Den statliga utredaren Peter Asplund överlämnade under mars 2023 sin utredning om kliniska prövningar till regeringen. Peter Asplunds utredning blir en viktig del i förbättringsarbetet, säger energi- och näringsminister Ebba Busch. Utredningen föreslår bland annat ett nationellt tvärsektoriellt partnerskap för samverkan inom kliniska prövningar – SweTrial.
Välkommen!
- Vi inom programrådet på nätverket grupp Andersson hälsar dig välkommen att ta del av Peter Aspunds utredning, samt Peters reflektioner och tankar kopplat till de förslag som lagts fram i aktuell utredning.
- Ämnet för kvällen är aktuellt, relevant och viktigt för svensk hälso- och sjukvård samt Life science och här ser vi fram mot att träffa dig och ta del av dina tankar, reflektioner och frågeställningar.
- Vilka aspekter och perspektiv är viktiga för dig, vad önskar du belysa, vad tar du med dig in i vår gemensamma diskussion?
- Som vanligt ser vi i programrådet fram mot att tillsammans med er och Peter Asplund skapa en gemensam tvärfunktionell och korsbefruktad diskussion!
Fakta om utredningen
Utredning föreslår åtgärder för en bättre välfärd och starkaure life science-sektor.
Under mars månad 2023 överlämnade bokstavsutredaren Peter Asplund sin utredning om åtgärder för att skapa bättre förutsättningar för kliniska prövningar. Utredningen innehåller förslag som ska bidra till en långsiktigt konkurrenskraftig och hållbar miljö för kliniska prövningar – med särskilt fokus på företagsinitierade kliniska prövningar i Sverige. – Kliniska studier är ett nyckelområde för life science-sektorn där regeringen ser förbättringspotential. Det är viktigt att vi har ett lättarbetat och kvalitativt system för företagsinitierade kliniska prövningar, vilket också lyfts i den nationella life science-strategin. Det bidrar till en stark, modern och jämlik sjukvård samtidigt som det är viktigt för landets ekonomiska utveckling. Peter Asplunds utredning som nu redovisas blir en viktig del i förbättringsarbetet, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.
Utredningen föreslår bland annat ett nationellt tvärsektoriellt partnerskap för samverkan inom kliniska prövningar
– SweTrial. SweTrial ska skapa bättre förutsättningar för framför allt företagsinitierade kliniska prövningar genom att samla industriföreträdare från life science-sektorn och regionala företrädare från hälso- och sjukvården.
Utredningen föreslår också olika åtgärder för en stegvis utveckling av genomförandekapaciteten för kliniska prövningar i hälso- och sjukvården.
Sammantaget lyfter utredningen att vi är inne i en negativ trend men att det finns goda förutsättningar att med rätt åtgärder vända den trenden och stärka den svenska life science-sektorn.
– Det är viktigt för kompetensutvecklingen av svensk hälso- och sjukvård att det bedrivs kliniska prövningar i det svenska vårdsystemet. Det ger patienter i Sverige tillgång till ännu inte etablerade terapier och skapar mottagarkapacitet för nya slags avancerade terapier.
Vi hoppas att förslagen i utredningen ska bidra till en utvecklad tvärsektoriell samverkan som skapar nytta i hela systemet, säger socialminister Jakob Forssmed.
Vänliga hälsningar
Programrådet för grupp Andersson
Du anmäler dig enklast genom att skicka ett mail med ditt namn och vilken sammankomst du önskar delta i till anmalan@gruppandersson.se Därefter kommer du få en bekräftelse och en påminnelse när datumet för sammankomsten närmar sig. Du kan läsa mer om din anmälan på sidan Anmälan